Har du försökt betala med ditt Refunder Pay kort på sistone, bara för att mötas av en förvirrad blick från kassörskan? Du är inte ensam. Många av oss har stått där vid kassan, redo att använda vårt Refunder Pay kort som vanligt. Tyvärr är detta inte längre möjligt då Refunder Pay sedan söndagen den 10 juni 2024 är nedlagt.
Det som en gång var en populär tjänst för att samla poäng och få lite extra rabatt på våra inköp har nu gått i graven. För många konsumenter kom beskedet som en överraskning. Plötsligt fungerade inte längre det kort vi vant oss vid att använda regelbundet.
Vad var Refunder Pay?
Refunder Pay var en innovativ betalningstjänst som kombinerade ett betalningskort med ett cachback-system. Tjänsten gav användare möjligheten att samla poäng på sina vardagliga inköp, vilket sedan kunde omvandlas till rabatter eller kontanter. Lanseringen skedde med stor framgång och tjänsten blev snabbt populär bland prismedvetna konsumenter som ville få mer valuta för sina pengar.
Tyvärr nådde Refunder Pay vägs ände den 10 juni 2024, då tjänsten officiellt lades ned. Detta besked kommunicerades ut till alla kunder via e-post. Om detta kommer som en nyhet för dig, kan du sannolikt hitta ett oläst mail i din inkorg.
Hur fungerade deras Refunder kort?
Refunder Pay var i korta drag ett kreditkort med ett mycket förmånligt cashback-system som erbjöd användarna flera fördelar. Här är en översikt över hur kortet fungerade:
Cashback på alla köp. Refunder Pay:s främsta dragningskraft var dess generösa cashback-system. Användare fick 0,5% återbäring på alla köp gjorda med kortet, med undantag för bilköp, spel och kontantuttag. Detta gällde både för inköp i Sverige och utomlands, vilket gjorde kortet attraktivt för både vardagshandel och resor.
Kreditfunktion med fördelaktiga villkor. Kortet fungerade som ett kreditkort med 55 dagars räntefri kredit. Detta innebar att användare hade nästan 8 veckor på sig att betala för sina köp utan att behöva betala ränta. För större inköp över 2 000 kronor erbjöd Refunder Pay även möjligheten till 6 månaders räntefri delbetalning, dock med en uppläggningsavgift på 245 kronor.
Årsavgift:.För att få tillgång till dessa förmåner betalade kortinnehavare en årsavgift på 395 kronor. Många användare ansåg att fördelarna med cashback och de flexibla betalningsalternativen mer än väl kompenserade för denna avgift.
Partnerrabatter. Utöver cashback-systemet hade Refunder Pay samarbeten med en rad olika företag. Detta gav kortinnehavare exklusiva rabatter hos dessa samarbetspartners när de betalade med sitt Refunder Pay-kort, vilket ytterligare ökade värdet av att använda kortet regelbundet.
Vad ska man göra med sitt gamla Refunder kort?
Efter den 10 juni 2024 upphörde Refunder Pay-kortet att fungera som betalningsmedel. Detta innebär att ditt kort nu är inaktiverat och inte längre kan användas för några transaktioner. Men vad gör du med det fysiska kortet? Det är faktiskt väldigt enkelt. klipp sönder kortet, släng bitarna i plaståtervinningen, och sedan är du klar. Inga fler åtgärder krävs från din sida.
Vad händer med ens Refunder konto?
Nu när Refunder Pay-kortet är historia uppstår naturligt frågor kring vad som händer med ens konto och den intjänade cashbacken. Låt oss bryta ner situationen för att ge en tydlig bild av läget.
Cashback
Refunder Pay:s cashback-system fungerade fram till den sista dagen tjänsten var aktiv. Här är vad du behöver veta om din intjänade cashback:
All intjänad cashback hamnar som vanligt på ditt Refunder.se-konto, men tänk på att det kan finnas en viss fördröjning innan den senaste cashbacken syns.
Trots att kortet nu är avslutat, hanteras eventuella returer precis som tidigare. Utbetalning av din cashback sker fortfarande när du når 100 kr. Har du inte nått dit än? Inga problem – du kan fortsätta tjäna cashback på dina onlineköp via Refunder.se, men nu med andra betalningsmetoder än Refunder Pay-kortet.
Retur och tillgodosaldon
Även om Refunder Pay-kortet har upphört att fungera, behöver du inte oroa dig för pågående eller framtida returer. Alla returer som gjorts med kortet hanteras precis som vanligt, trots att själva kortet nu är avslutat. Detta betyder att du fortfarande kan få pengarna tillbaka för returer enligt de normala rutinerna.
Obetalda fakturor och delbetalningar
Om du har en kvarstående skuld på ditt Refunder Pay-konto, fortsätter du att betala av den enligt de ursprungliga kontovillkoren. Detta gäller även om du valt att använda den räntefria delbetalningen på upp till 6 månader. Du har naturligtvis möjlighet att betala av skulden snabbare om du önskar.
Från och med augusti 2024 kommer fakturorna från Refunder Pay att se lite annorlunda ut. Den nya avsändaren kommer att vara DNB/Refunder Pay. Om du vill se hur den nya fakturan ser ut, kan du logga in på dina sidor hos Refunder Pay. Trots förändringen i utseendet förblir både bankgironummer och OCR-nummer desamma som tidigare, vilket underlättar dina fortsatta betalningar.
Reseförsäkringar
Goda nyheter för dig som hann köpa en resa med ditt Refunder Pay-kort innan tjänsten avslutades! Om du betalade minst 75% av din resa med kortet senast den 9 juni 2024, kan du andas ut. Din reseförsäkring, inklusive avbeställningsskydd och täckning för läkarvård utomlands, gäller fortfarande. Försäkringen är aktiv tills du har genomfört och avslutat din resa, oavsett när resan äger rum.
Men det stannar inte där. Refunder Pay tänker på dig även efter att kortet slutat gälla. Råkar du ut för en oturlig händelse med något du köpt för minst 1 000 kronor med kortet, kan du fortfarande få ersättning. Detta skydd gäller i upp till 60 dagar från köpdatumet, även om kortet nu är avslutat.
Fortsatt möjligt att logga in på Refunder Pay
Trots att Refunder Pay-kortet har upphört att gälla, är det viktigt att poängtera att du som sagt fortfarande har tillgång till ditt konto online. Du kan fortsätta logga in på Refunder Pay:s webbplats precis som tidigare.
Detta innebär att du fortfarande kan:
- Kontrollera ditt saldo och transaktionshistorik
- Se och ta ut din intjänade cashback
- Hantera eventuella utestående betalningar
- Få tillgång till viktiga dokument och kontoutdrag