Övrigt

Klass 1 fängelser i Sverige

2024-09-10

klass 1 fängelse

När det kommer till fängelser i Sverige finns det olika säkerhetsklasser, där Klass 1-fängelser är de med högst säkerhetsnivå. Dessa anstalter är till för att hantera de farligaste brottslingarna i landet och har därför extra strikta regler och säkerhetsåtgärder.

Nedanför kommer vi att lista samtliga Klass 1-anstalter i Sverige, med lite information om respektive fängelse.

Lista på alla klass 1 anstalter i Sverige

Nu kommer vi gå igenom alla Klass 1-anstalter i Sverige. Dessa är de fängelser med högst säkerhet i landet och är till för de människor som dömts för allvarliga brott och anses vara störst risk för allmänheten.

1. Anstalten Hällby

Stad: Kvicksund
Antal platser: 182

Anstalten Hällby erbjuder en mängd utbildningsalternativ för de intagna. Här finns möjligheter att delta i vuxenutbildningar både på grundskole- och gymnasienivå, samt kurser i svenska för invandrare och träning i läs- och skrivkunskaper. Genom ett samarbete med Arbetsförmedlingen kan de intagna också ta del av arbetsmarknadsutbildningar inom bland annat svetsning, plattsättning och storkök/restaurang.

Dessutom finns det behandlingsprogram som de intagna kan delta i. Anstalten har dock mött svårigheter, som till exempel den incident som inträffade den 21 juli 2021. Då tog två fångar två vårdare som gisslan och låste in sig i ett vaktutrymme. Efter flera timmar blev visslorna frisläppta utan skada. Brottslingarna gav sig slutligen och blev åtalade för två fall av människorov.

2. Anstalten Norrtälje

Stad: Norrtälje
Antal platser: 205
Antal anställda: 230

Denna anstalt ligger i Norrtälje och har plats för 205 intagna, med 230 anställda. Här får de intagna tillgång till en mängd utbildningar, från grundläggande vuxenutbildning till gymnasienivå. Det finns också möjlighet att lära sig svenska för invandrare, samt specifika yrkesutbildningar inom byggbranschen, såsom plattsättning och mattläggning. För dem som behöver stöd finns det behandlingsprogram, bland annat för ADHD och föräldrautbildningar.

På fritiden kan de intagna delta i olika aktiviteter, till exempel spela tennis eller fotboll. Norrtäljeanstalten är också känt för att vara hem åt några av landets mest ökända brottslingar, däribland Anders Eklund och Niklas Lindgren, även känd som Hagamannen.

Paviljong A, som är anstaltens mest säkra avdelning, rymmer de mest riskfyllda fångarna. De hålls isolerade från resten av anstalten för att säkerheten ska kunna upprätthållas på bästa sätt.

3. Anstalten Saltvik

Stad: Härnösand
Antal platser: 141

Anstalt Saltvik ligger i Härnösand och har totalt 141 platser för sina intagna. Av dessa är 129 vanliga platser fördelade över 12 avdelningar, där 44 av cellerna är anpassade för dubbelbeläggning. Avdelningarnas storlek varierar, med allt från åtta till 20 platser per avdelning. Förutom dessa finns det en särskild säkerhetsenhet som heter Fenix, som har kapacitet för 24 intagna samt fyra isoleringsceller.

Anstaltens upptagningsområde täcker Sundsvalls och Ångermanlands tingsrätter, samt hovrätten för Nedre Norrland. Saltvik har varit hem för flera av Sveriges mest ökända brottslingar, såsom Mattias Flink och Peter Mangs.

4. Anstalten Salberga

Stad: Sala
Antal platser: 294
Antal anställda: 300

Salberga är en av de största anstalterna i Sverige med plats för 294 intagna och omkring 300 anställda. Ursprungligen låg här ett mentalsjukhus som etablerades på 1930-talet, och det omvandlades senare till ett specialsjukhus innan det stängdes 1997. Idag är det istället ett av Sveriges säkraste anstalter.

En av de mest uppmärksammade händelserna på anstalten var dödsfallet av Helmer Ljus, Sveriges äldsta livstidsdömde fånge, som gick bort den 14 september 2023 vid 95 års ålder på Salbergas sjukavdelning.

5. Anstalten Tidaholm

Stad: Tidaholm
Antal platser: 120

Fängelset i Tidaholm byggdes på 1950-talet och öppnade för första gången år 1958. Under ett stort upplopp år 1994 drabbades anstalten av en stor brand. De delar som tog skada har under åren blivit fixade.

Sedan den 7 juni 2021 har fängelset också en särskild häktesavdelning som alltid är bemannad, dygnet runt. Clark Olofsson, en av Sveriges mest kända brottslingar, har tidigare suttit här under en tid.

6. Anstalten Kumla

Stad: Kumla
Kapacitet: 420 intagna
Antal anställda: 450

Kumlaanstalten som öppnade 1965, är en av Sveriges största anstalter och har resurser för att hantera landets mest riskfyllda manliga fångar. Trots den höga säkerheten har det förekommit rymningar från fängelset.

Kumla är känt för att ha huserat flera av landets mest ökända brottslingar, däribland Jackie Arklöv, Rakhmat Akilov, Stig Bergling, Helge Fossmo, Mijailo Mijailovic, Clark Olofsson, Christer Pettersson, Lars-Inge Svartenbrandt och John Ausonius, även kallad Lasermannen.

7. Anstalten Hall

Stad: Södertälje
Intagna: 200
Antal anställda: cirka 220

På Hallanstalten som ligger i Södertälje, har de intagna möjlighet att delta i olika aktiviteter och program. Utbildning är en viktig del, där vuxenutbildning på flera nivåer samt svenska för invandrare erbjuds. Fängelset har också olika behandlingsprogram, och de intagna kan delta i en rad fritidsaktiviteter med fokus på idrott och träning.

En viktig del för denna anstalt är arbetet mot narkotika, där dagliga kontroller med narkotikahundar är vanligt förekommande. De intagna själva ansvarar för en del av de vardagliga sysslorna, som att laga mat och städa.

Det finns även många kända fångar som bott på anstalten Hall, såsom Peter Bottany och Daniel Maiorana som faktiskt lyckades rymma ifrån detta fängelse. Båda två greps dock igen efter rymningarna.

Fler artiklar

20 tecken på att han inte är intresserad

Hur vet man om en kille är intresserad? Att förstå om personen du har en crush för verkligen är intresserad av dig tillbaka kan ibland kännas svårt. Man kan ofta överanalysera beteenden eller tolka signaler fel. I den här artikeln ska vi titta på tydliga tecken på att...

20 tecken på att ditt ex inte kommit över dig

Har du känslan av att ditt ex ännu är kär i dig? För att ta reda på om detta stämmer, kommer vi i den här artikeln att gå igenom 20 tydliga tecken på att ditt ex inte kommit över dig. Vi har listat olika beteenden och signaler som kan avslöja om de fortfarande har...

Tips för att komma över sitt ex

Hur kommer man över sitt ex? Att komma över sitt ex kan både kännas svårt och ibland till och med omöjligt. Det är helt normalt att ha starka känslor efter ett uppbrott, men det finns sätt att hantera dem. Nedanför kommer vi att dela med oss av några tips som kan...

20 roliga tips på dejt idéer

Har du någonsin undrat vad kan man göra på en dejt? Isåfall har du kommit rätt! Här kommer vi nämligen att gå igenom 20 spännande dejt tips som kan göra dina dejter både minnesvärda och underhållande. Oavsett om du planerar en första dejt med någon ny eller om du...