Byggnation

Bygga ut gammalt hus – 5 sätt att göra en tillbyggnad

2024-09-17

Bygga ut gammalt hus

Det kan vara spännande att bygga ut ett gammalt hus, men det är inte alltid lätt att veta vilken typ av tillbyggnad man ska välja.

Om du funderar på att göra en utbyggnad och känner dig osäker på hur du ska gå tillväga, är den här artikeln för dig. Här går vi igenom fem olika sätt att bygga ut ditt hus, så att du kan hitta den lösning som passar dig bäst.

1. Förlänga huskroppen

Att förlänga huskroppen innebär att göra huset längre, vilket är ett bra sätt att få mer utrymme utan att ändra husets form för mycket. Det är en vanlig lösning för dig som känner att huset är lite för kort och vill ha mer plats, till exempel för ett större vardagsrum eller extra sovrum.

2. Bygga på höjden

En annan lösning för att få mer utrymme är att göra en tillbyggnad takanslutning – alltså bygga ut på höjden. För dig med ett enplanshus kan en extra våning vara ett utmärkt sätt att skapa mer plats utan att ta upp extra mark. Det ger dig möjligheten att få fler rum eller kanske ett stort, öppet utrymme på övervåningen.

3. Bygga till en vinkel

Att bygga ut huset i vinkel gör att formen på huset ändras helt. Det här är ett bra alternativ om du har mycket tomt och vill göra huset större. Det ger dig mer utrymme och kan vara värt att fundera på om du vill ha en rejäl förändring både i storlek och utseende.

4. Frontespis

Frontespis är en mindre utbyggnad som ofta sitter på framsidan av huset och kan ge det ett mer unikt utseende. Denna typ av tillbyggnad används vanligtvis för att skapa extra utrymme, som till exempel ett större entréområde eller ett extra rum ovanför. Det är ett bra val om du vill göra en mindre förändring som ändå ger huset ett nytt uttryck.

5. Tillbyggnad som binder ihop huset med separat byggnad

En tillbyggnad som binder ihop huset med en separat byggnad är ett smart och diskret sätt att få mer utrymme. Om du till exempel har ett garage eller ett förråd nära huset, kan du bygga en hall eller gång mellan dem.

På så sätt skapar du en smidig förbindelse utan att behöva gå utomhus, vilket också kan ge en mer sammanhängande känsla till hela tomten.

Fler artiklar

Kök som passar ett 70-talshus

Att renovera köket i ett 70-tals tema är något som har blivit allt mer populärt. I den här texten kommer vi att berätta hur du kan få ditt kök att kännas som det gjorde på 70-talet. Genom att välja rätt färger, material och detaljer kan du skapa ett kök som känns både...

Platsbyggd bokhylla – allt du behöver veta

En platsbyggd bokhylla är en bokhylla som byggs in i väggen, vilket gör att den smälter in bättre i rummet och ger ett snyggt och stilrent intryck. De kan se väldigt olika ut beroende på hur de designas, vilket gör att du kan anpassa den helt efter ditt hem och vad du...

7 roliga Bäst i test lekar

Är du redo för lite skatt och skoj? Här ska vi gå igenom 7 roliga lekar, alla inspirerade av det populära och roliga tv-programmet Bäst i test. Oavsett om du vill tävla med dina kompisar eller bara ha kul med familjen, så kommer dessa lekar garanterat att bjuda på...

Inreda litet badrum – 6 praktiska tips

Att göra ett litet badrum fint och praktiskt kan vara svårt, men det finns några bra sätt som kan hjälpa dig. Även om ditt badrum är trångt kan du göra det både snyggt och användbart. I den här texten får du sex praktiska idéer som hjälper dig att göra det mesta av...