Livsstil

Narcissist test – Hur mycket narcissist är du?

2024-10-03

Narcissist test

Har du någonsin ställt frågan – är jag narcissist? Om du vill ha svar på det, kan du genomföra vårt narcissist test i denna artikel idag. Testfrågorna kommer hjälpa dig att förstå hur narcissistisk du är och ge dig en bättre bild av din personlighet. Det är enkelt att göra och ger dig en chans att reflektera över dina potentiella narcissistiska egenskaper.

Vad är narcissistiskt beteende?

Narcissistiskt beteende handlar om att en person har en överdriven känsla av att vara viktigare än andra och söker ständig uppmärksamhet och beundran. Det innebär ofta att man har svårt att känna empati för andra och istället sätter sina egna behov i första hand.

Narcissister kan ha en stark vilja att framstå som bättre än andra och förväntar sig att bli behandlade som speciella, även om det inte finns någon särskild anledning till det. Ibland kan detta beteende skapa problem i relationer, eftersom en narcissist ofta har svårt att se andras perspektiv och känslor.

Narcissist test

Nu är det dags för själva testet! Här kommer 15 ja- eller nej-frågor som hjälper dig att förstå hur mycket narcissistiska drag du har. Det är viktigt att du svarar ärligt på alla frågor. När du är klar räknar du ihop antalet ja-svar och ser vad det säger om dig i resultatdelen, som du hittar efter alla frågor.

  1. Blir du snabbt arg när du inte får den uppmärksamhet du förväntar dig?
  2. Tycker du att du borde få särskilda fördelar som andra inte får?
  3. Blir du lätt upprörd när någon påpekar dina misstag eller ger dig kritik?
  4. Utnyttjar du ibland andra för att nå dina egna mål?
  5. Har du svårt att skapa och behålla nära vänskaper som varar länge?
  6. Tänker du ofta på hur du kan bli mer framgångsrik eller mäktig?
  7. Händer det ofta att du känner dig missunnsam mot andra eller tror att de är avundsjuka på dig?
  8. Tycker du att du inte behöver följa samma regler som alla andra i samhället?
  9. Prioriterar du oftast dina egna önskemål före andras behov?
  10. Känner du ofta ett starkt behov av att få komplimanger från människor omkring dig?
  11. Brukar du göra dina prestationer större än de egentligen är när du berättar om dem?
  12. Är det svårt för dig att förstå hur andra känner sig i olika situationer?
  13. Behöver du ständigt höra att du är uppskattad av din partner eller dina vänner?
  14. Anser du dig vara så speciell att du bara vill umgås med andra framstående personer?
  15. Vill du alltid vara den som andra lägger märke till i en grupp?

Resultat

Som vi nämnde tidigare, skulle du räkna ihop hur många ja-svar du fick på frågorna. Nedanför kan du se vad ditt resultat säger om dina narcissistiska drag:

0-5 ja-svar.
Du verkar vara en person som bryr sig mycket om andra. Du tänker ofta på andras behov innan dina egna. Det är en väldigt omtänksam egenskap!

6-10 ja-svar.
Det verkar som att du ibland kan vara lite mer fokuserad på dig själv än på andra. Det är inget ovanligt, men det kan vara bra att reflektera över hur det påverkar dina relationer. Om du vill prata om det med någon, kan en vän eller en terapeut vara ett bra alternativ.

11-15 ja-svar.
Det ser ut som att du ofta sätter dig själv i första rummet, vilket kan skapa utmaningar i dina relationer. Om du känner att det påverkar dig eller andra omkring dig, kan det vara värdefullt att prata med någon professionell som kan ge dig råd och stöd.

Kom ihåg att det här testet inte är någon exakt vetenskap. Det är svårt att bedöma sig själv helt objektivt, så om du funderar över hur du beter dig eller mår, kan det alltid vara bra att prata med någon du litar på.

Symptom och tecken på narcissism

Symptom och tecken på narcissism kan vara svåra att upptäcka, men det finns vissa beteenden som ofta är kopplade till narcissistiska drag. Personer med narcissism tenderar att ha en överdriven känsla av sin egen betydelse och söker ofta konstant bekräftelse och uppmärksamhet från andra. Här är några vanliga narcissist tecken:

Överdrivet behov av beundran – De vill ständigt bli berömda och få komplimanger.

Svårt med empati – Det är ofta svårt för dem att förstå och bry sig om hur andra känner.

Kritikkänslighet – De kan bli väldigt arga eller upprörda när de får kritik, även om den är konstruktiv.

Utnyttjar andra – De kan använda andra för att nå sina egna mål, utan att tänka på hur det påverkar dem.

Överskattar sina egna förmågor – Ofta gör de sina prestationer större än vad de egentligen är och tror att de är bättre än andra.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa tecken kan visa sig i olika grad hos olika personer, och att det är normalt att ibland visa något av dessa beteenden. Men om de är återkommande och påverkar relationer negativt kan det vara något att tänka på.

Kan man ha ett förhållande med en narcissist?

Att ha ett förhållande med en narcissist kan vara både svårt och krävande. Narcissister har ofta svårt att sätta någon annans behov före sina egna, vilket skapar obalans i relationen. De har ofta en brist på empati och kan ha svårt att förstå eller bry sig om sina partners känslor. Det gör att man kan känna sig ensam och osedd i relationen.

Ett annat vanligt problem är att narcissister har ett kontrollerande beteende, där de förväntar sig att partnern ska anpassa sig efter deras behov utan att ge lika mycket tillbaka. Manipulation kan också förekomma, där narcissisten försöker lägga skulden på sin partner för att få sin vilja igenom.

Trots dessa utmaningar är det inte omöjligt att ha ett förhållande med en narcissist. Det kräver dock att båda är villiga att jobba på relationen och kanske även söker hjälp hos en terapeut. Det viktigaste är att du tar hand om ditt eget välmående och vågar reflektera över om relationen ger dig det du behöver eller om den skadar dig mer än den ger.

Är narcissism vanligt bland kvinnor?

Narcissism finns både bland kvinnor och män, men det är vanligare bland män. Enligt forskning från Dagbladet visar det sig att 75 procent av personer med narcissistiska drag är män. Psykologen Espen Skorstad har också förklarat att narcissism kan yttra sig på olika sätt beroende på kön.

Medan manliga narcissister ofta visar ett mer självhävdande och dominant beteende, kan kvinnliga narcissister istället lägga större fokus på att söka bekräftelse genom sitt utseende eller sin sociala status.

Hur kommunicerar man med en narcissist?

Att kommunicera med narcissist kan vara en utmaning, eftersom de ofta har svårt att ta till sig kritik och kan fokusera mer på sig själva än på andras perspektiv. Här är några tips som kan underlätta kommunikationen:

Håll dig lugn och saklig – Undvik att låta känslor ta över, eftersom en narcissist kan använda det emot dig. Genom att hålla dig lugn och fokusera på fakta minskar du risken för att diskussionen spårar ur.

Sätt tydliga gränser – Det är viktigt att vara tydlig med vad du accepterar och inte accepterar. Narcissister kan ofta tänja på gränser, så var noga med att hålla fast vid dina egna.

Undvik att gå i försvar – Narcissister kan ibland försöka manipulera eller skuldbelägga dig. Genom att undvika att gå i försvar och istället hålla dig saklig, kan du undvika att bli indragen i en konflikt.

Bekräfta deras behov av uppmärksamhet utan att ge efter – Narcissister söker ofta bekräftelse. Du kan erkänna deras behov utan att ge efter helt för deras krav. Ett exempel kan vara att säga ”Jag förstår att det är viktigt för dig” utan att direkt ge dem allt de vill ha.

Att ha tålamod och sätta gränser är nyckeln till att kunna kommunicera på ett konstruktivt sätt med en narcissist, samtidigt som du skyddar dina egna känslor och gränser.

Så hanterar och avvisar du en narcissist

Hur hanterar man en narcissist? Att hantera och avvisa en narcissist kan vara svårt, eftersom de ofta är skickliga på att manipulera och söka uppmärksamhet. Här är några steg som kan hjälpa dig att hantera situationen på ett effektivt sätt:

Sätt tydliga gränser – Det är viktigt att vara fast och tydlig med vad du accepterar. Narcissister kommer ofta försöka tänja på gränser, så var konsekvent och stå på dig när det gäller dina egna behov och värderingar.

Låt dig inte provoceras – Narcissister kan ofta försöka dra in dig i konflikter eller skapa drama. Att bråka med en narcissist leder sällan till något bra, eftersom de kan använda dina känslomässiga reaktioner emot dig. Håll dig lugn och undvik att ge dem den uppmärksamhet de söker genom att reagera känslomässigt.

Avvisa med korta svar – När du behöver avvisa en narcissist är det bäst att göra det på ett lugnt och sakligt sätt. Ge korta och konkreta svar utan att gå in på detaljer eller förklara dig mer än nödvändigt. Det gör det svårare för dem att manipulera eller dra ut på diskussionen.

Sök stöd från andra – Narcissister kan vara väldigt skickliga på att få dig att ifrågasätta dig själv. Därför är det viktigt att söka stöd från människor du litar på, som kan hjälpa dig att se situationen ur ett tydligt och objektivt perspektiv.

Överväg att avsluta relationen – Om du märker att narcissistens beteende påverkar ditt välmående negativt, kan det vara bäst att dra dig ur relationen helt. Ibland är det enda sättet att hantera en narcissist att distansera dig och sätta ditt eget välmående i första rummet.

Genom att hålla fast vid dina gränser, undvika onödiga konflikter och söka stöd, kan du hantera och avvisa en narcissist på ett sätt som skyddar dig själv.

Fler artiklar

20 tecken på att han inte är intresserad

Hur vet man om en kille är intresserad? Att förstå om personen du har en crush för verkligen är intresserad av dig tillbaka kan ibland kännas svårt. Man kan ofta överanalysera beteenden eller tolka signaler fel. I den här artikeln ska vi titta på tydliga tecken på att...

20 tecken på att ditt ex inte kommit över dig

Har du känslan av att ditt ex ännu är kär i dig? För att ta reda på om detta stämmer, kommer vi i den här artikeln att gå igenom 20 tydliga tecken på att ditt ex inte kommit över dig. Vi har listat olika beteenden och signaler som kan avslöja om de fortfarande har...

Tips för att komma över sitt ex

Hur kommer man över sitt ex? Att komma över sitt ex kan både kännas svårt och ibland till och med omöjligt. Det är helt normalt att ha starka känslor efter ett uppbrott, men det finns sätt att hantera dem. Nedanför kommer vi att dela med oss av några tips som kan...

20 roliga tips på dejt idéer

Har du någonsin undrat vad kan man göra på en dejt? Isåfall har du kommit rätt! Här kommer vi nämligen att gå igenom 20 spännande dejt tips som kan göra dina dejter både minnesvärda och underhållande. Oavsett om du planerar en första dejt med någon ny eller om du...