Byggnation

Rivningslov – när behövs det och hur ansöker du?

2025-01-23

Ett rivningslov är ofta nödvändigt när du planerar att riva en byggnad eller del av en byggnad. Men reglerna kring när du behöver tillstånd och hur du går tillväga för att ansöka kan vara komplicerade.

Vissa mindre rivningar kräver inget tillstånd alls, medan andra kräver en omfattande ansökningsprocess. För att undvika onödiga förseningar och problem med myndigheter är det därför viktigt att veta vad som gäller för just ditt projekt.

Vad är ett rivningslov?

Ett rivningslov är ett tillstånd som du i vissa fall måste ha från din kommun innan du kan riva en byggnad eller del av en byggnad. Syftet med lovet är att kommunen ska kunna säkerställa att rivningen genomförs på ett säkert och korrekt sätt som följer alla gällande regler och föreskrifter.

När du ansöker om rivningslov granskar kommunen flera aspekter av rivningen:

  • Att byggnaden får rivas enligt detaljplanen
  • Att rivningen inte påverkar kulturhistoriska värden
  • Att det finns en plan för hur rivningsmaterialet ska hanteras
  • Att säkerheten för omgivningen kan garanteras under rivningsarbetet

När behövs ett rivningslov?

Om din fastighet ligger inom ett detaljplanelagt område behöver du oftast söka rivningslov när du ska riva hela eller delar av en byggnad. Detta gäller oavsett om det handlar om ett bostadshus, garage eller annan typ av byggnad.

För fastigheter som ligger utanför detaljplanerat område är reglerna annorlunda. Där räcker det vanligtvis med en enklare rivningsanmälan istället för ett fullständigt rivningslov. Samma sak gäller om du ska riva mindre byggnader som komplementbyggnader eller attefallshus – då behövs bara en anmälan.

För att vara på säkra sidan bör du dock alltid kontakta din kommuns byggnadsnämnd innan du påbörjar någon rivning. De kan ge dig exakt information om vad som gäller för just din fastighet.

Vissa byggnader får inte rivas

Byggnader som har ett särskilt kulturhistoriskt eller på annat sätt är viktig för omgivningen i området, kan vara skyddade mot rivning helt och hållet. Detta gäller ofta äldre byggnader som anses viktiga för att bevara ett områdes historiska karaktär eller byggnader som har unik arkitektur från en viss tidsperiod.

I detaljplanen kan kommunen ha infört rivningsförbud för vissa fastigheter. Detta görs för att skydda byggnader som:

  • Är betydelsefulla för stadsbilden
  • Har speciell historisk betydelse
  • Representerar en viktig del av områdets karaktär
  • Har unikt arkitektoniskt värde

Hur ansöker man om rivningslov?

För att ansöka om rivningslov vänder du dig till kommunens byggnadsnämnd. Du behöver lämna in en skriftlig ansökan tillsammans med flera viktiga handlingar:

  • Situationsplan som visar vilken byggnad som ska rivas
  • Ritningar eller foton på byggnaden
  • Teknisk beskrivning av hur rivningen ska genomföras
  • Plan för hantering av rivningsmaterial och eventuellt miljöfarligt avfall
  • En kontrollplan som beskriver hur arbetet ska följas upp

Tänk på att vara noggrann när du fyller i ansökan och bifoga all efterfrågad dokumentation. Saknas det handlingar kan processen bli onödigt utdragen eftersom kommunen då måste be om kompletteringar.

Ett tips är att ta hjälp av det rivningsföretag du planerar att anlita med ansökningsprocessen. Många erfarna företag, som till exempel de du hittar på rivningsfirma.se, har god kunskap om vilka handlingar som krävs och kan hjälpa dig att få ihop en komplett ansökan.

Fler artiklar

När är bästa tiden för takläggning?

Att planera när du ska lägga nytt tak kan spara dig både pengar och en massa krångel. Många husägare tänker inte så mycket på när det är lämpligt utan fokuserar bara på att få jobbet gjort så fort som möjligt. Men med lite planering kan du både få bättre resultat och...

Vad kostar en rörmokare i timmen?

Att anlita en rörmokare kan vara nödvändigt vid allt från akuta vattenläckor till installation av värmepumpar och badrumsrenoveringar. Men vad kostar det egentligen per timme? Priset kan variera beroende på flera faktorer – som var i landet du bor, vilken typ av...

5 vanliga misstag när man anlitar trädgårdsanläggare

Många drömmer om en fin och välskött trädgård, men det är inte alltid enkelt att få till på egen hand. Därför väljer många att anlita en trädgårdsanläggare. Men om man inte tänker efter ordentligt från början kan det lätt bli fel. För dig som vill undvika onödiga...

Bästa tipsen när du ska renovera taket

Att renovera taket är ett av de större projekten du kan ta dig an som husägare. Det kostar mycket pengar och påverkar hela huset. Därför är det extra viktigt att göra rätt från början. Med rätt planering och några smarta tips kan du undvika de vanligaste fallgroparna...