Byggnation

Bästa tipsen när du ska renovera taket

2025-06-16

Att renovera taket är ett av de större projekten du kan ta dig an som husägare. Det kostar mycket pengar och påverkar hela huset. Därför är det extra viktigt att göra rätt från början.

Med rätt planering och några smarta tips kan du undvika de vanligaste fallgroparna och få ett resultat du blir nöjd med i många år framöver.

Planera efter väder och säsong

Det första och kanske viktigaste tipset är att välja rätt tidpunkt för projektet. Idealiskt ska du undvika perioder med mycket regn och ha minst två veckors stabilt väder framför dig. I Sverige betyder det oftast maj till september, med juli och augusti som absolut bästa månader.

Börja planera redan under vintern eller tidiga våren. Kontakta flera takläggare för offerter och boka tid i god tid. De bästa hantverkarna är ofta fullbokade månader i förväg, särskilt under högsäsong. Tänk också på att material kan ha långa leveranstider, särskilt för specialprodukter eller ovanliga färger.

Rätt förberedelse sparar pengar

Innan någon börjar riva gamla takpannor är det viktigt med en grundlig inspektion av hela takkonstruktionen. Kolla takstolarna, takpappen och isoleringen. Många problem upptäcks först när de gamla pannorna är borta, och då kan det bli dyra överraskningar mitt i projektet.

Ta bilder på allt innan renoveringen börjar – det kan vara värdefullt om det uppstår diskussioner om vad som ingick i ursprungsofferten. Kontrollera också att byggnadsställningen är ordentligt uppsatt och säker innan arbetet börjar.

Välj rätt takläggare och material

Att välja takläggare är minst lika viktigt som att välja material. Be om referenser och titta gärna på tidigare arbeten. En seriös takläggare visar gärna upp sitt arbete och kan berätta om eventuella utmaningar de stött på. Det finns t.ex. en hel del trevliga takläggare på Lidingö som du kan vända dig till. Leta efter de som tar sig tid att förklara arbetet och svarar på dina frågor utan att verka stressade.

När det gäller material bör du satsa på kvalitet även om det kostar mer från början. Skillnaden mellan billiga och dyra takpannor kan verka stor, men när du räknar på kostnaden per år över materialets livslängd blir skillnaden inte så stor som man tror.

Tydlig kommunikation är viktigt

Ett framgångsrikt takprojekt kräver bra kommunikation mellan dig och hantverkarna. Bestäm från början vem som är kontaktperson och hur ofta ni ska stämma av läget. Många konflikter uppstår för att förväntningar inte har klargjorts tillräckligt tydligt.

Följ upp arbetet regelbundet men var inte påträngande. Ställ frågor om du ser något som verkar konstigt, men lita också på deras yrkeskunnighet. Se även till att bilder under arbetets gång då detta kan vara bra dokumentation och hjälper dig förstå vad som gjorts.

Genomför alltid en slutbesiktning

När arbetet är klart är det dags för noggrann kvalitetskontroll. Se till att gå igenom hela taket metodiskt och kontrollera att allt ser bra ut. Kolla att takpannorna ligger plant, att alla beslag sitter ordentligt och att rännorna är rätt monterade.

För större projekt eller om du känner dig osäker kan det vara värt att anlita en oberoende besiktningsman. De kan upptäcka potentiella problem innan de blir kostsamma reparationer och ger dig trygghet att arbetet verkligen är utfört enligt branschstandard.

Fler artiklar

Vilka taktyper finns det?

Taket är en av de viktigaste delarna på ett hus. Det ska skydda mot regn, snö, blåst och kyla – samtidigt som det påverkar hur huset ser ut. Beroende på var huset ligger, hur det är byggt och vilka önskemål man har, kan olika taktyper passa bättre eller sämre. I...

När är bästa tiden för takläggning?

Att planera när du ska lägga nytt tak kan spara dig både pengar och en massa krångel. Många husägare tänker inte så mycket på när det är lämpligt utan fokuserar bara på att få jobbet gjort så fort som möjligt. Men med lite planering kan du både få bättre resultat och...

Vad kostar en rörmokare i timmen?

Att anlita en rörmokare kan vara nödvändigt vid allt från akuta vattenläckor till installation av värmepumpar och badrumsrenoveringar. Men vad kostar det egentligen per timme? Priset kan variera beroende på flera faktorer – som var i landet du bor, vilken typ av...

5 vanliga misstag när man anlitar trädgårdsanläggare

Många drömmer om en fin och välskött trädgård, men det är inte alltid enkelt att få till på egen hand. Därför väljer många att anlita en trädgårdsanläggare. Men om man inte tänker efter ordentligt från början kan det lätt bli fel. För dig som vill undvika onödiga...