Byggnation

Bygga ut gammalt hus – 5 sätt att göra en tillbyggnad

2024-09-17

Bygga ut gammalt hus

Det kan vara spännande att bygga ut ett gammalt hus, men det är inte alltid lätt att veta vilken typ av tillbyggnad man ska välja.

Om du funderar på att göra en utbyggnad och känner dig osäker på hur du ska gå tillväga, är den här artikeln för dig. Här går vi igenom fem olika sätt att bygga ut ditt hus, så att du kan hitta den lösning som passar dig bäst.

1. Förlänga huskroppen

Att förlänga huskroppen innebär att göra huset längre, vilket är ett bra sätt att få mer utrymme utan att ändra husets form för mycket. Det är en vanlig lösning för dig som känner att huset är lite för kort och vill ha mer plats, till exempel för ett större vardagsrum eller extra sovrum.

2. Bygga på höjden

En annan lösning för att få mer utrymme är att göra en tillbyggnad takanslutning – alltså bygga ut på höjden. För dig med ett enplanshus kan en extra våning vara ett utmärkt sätt att skapa mer plats utan att ta upp extra mark. Det ger dig möjligheten att få fler rum eller kanske ett stort, öppet utrymme på övervåningen.

3. Bygga till en vinkel

Att bygga ut huset i vinkel gör att formen på huset ändras helt. Det här är ett bra alternativ om du har mycket tomt och vill göra huset större. Det ger dig mer utrymme och kan vara värt att fundera på om du vill ha en rejäl förändring både i storlek och utseende.

4. Frontespis

Frontespis är en mindre utbyggnad som ofta sitter på framsidan av huset och kan ge det ett mer unikt utseende. Denna typ av tillbyggnad används vanligtvis för att skapa extra utrymme, som till exempel ett större entréområde eller ett extra rum ovanför. Det är ett bra val om du vill göra en mindre förändring som ändå ger huset ett nytt uttryck.

5. Tillbyggnad som binder ihop huset med separat byggnad

En tillbyggnad som binder ihop huset med en separat byggnad är ett smart och diskret sätt att få mer utrymme. Om du till exempel har ett garage eller ett förråd nära huset, kan du bygga en hall eller gång mellan dem.

På så sätt skapar du en smidig förbindelse utan att behöva gå utomhus, vilket också kan ge en mer sammanhängande känsla till hela tomten.

Fler artiklar

Vanliga taktyper i Sverige

I Sverige finns det flera olika typer av tak som används på både äldre och moderna byggnader. Varje taktyp har sina egna fördelar och används beroende på husets arkitektur, klimatförhållanden och önskat utseende. I denna artikel kommer vi gå igenom några av de...

Hur du hanterar bygglov vid badrumsrenovering

Innan en badrumsrenovering kan påbörjas är det viktigt att ta reda på om bygglov eller andra tillstånd krävs. Det kan verka krångligt, men att ha koll på reglerna minskar risken för dyra misstag. Startar du utan rätt tillstånd kan kommunen stoppa arbetet eller kräva...

Så fixar du trasiga fönsterbågar hemma

Fönster är en viktig del av hemmet, både när det gäller utseende och funktion. Med tiden kan fönsterbågar drabbas av slitage, sprickor eller rötskador, vilket kan påverka isoleringen. Att byta ut ett helt fönster kan vara dyrt, men i många fall går det att reparera...

Viktiga saker att tänka på vid badrumsrenovering på Lidingö

Ett nytt badrum kan höja både trivseln och värdet på en bostad. På Lidingö finns många äldre fastigheter där badrummen är i behov av modernisering, men även nyare hem kan behöva en badrumsrenovering ibland. Dåligt utförda renoveringar kan leda till dyra fuktskador och...