Ekonomi

Gå ur Svenska kyrkan för att spara tusenlappar

2024-09-06

Gå ur Svenska kyrkan

Visste du att du kanske betalar tusentals kronor varje år till Svenska kyrkan utan att ens vara medveten om det? För många svenskar är medlemskapet i kyrkan något som ”bara finns där”, en kvarleva från en tid då nästan alla automatiskt skrevs in vid födseln. Men i dagens sekulariserade samhälle väljer allt fler att lämna kyrkan, inte av religiösa skäl, utan av rent ekonomiska.

Låt oss vara tydliga från början: denna artikel handlar inte om tro eller andlighet. Vi tänker inte predika för eller emot medlemskap i Svenska kyrkan ur ett religiöst perspektiv. Istället vill vi enbart belysa ljus den ekonomiska aspekten som många kanske förbiser. Tänk dig att du varje år betalar för en prenumeration du kanske glömt att du har, eller kanske aldrig aktivt valde. Det är precis vad som händer för många när det gäller kyrkoskatten.

Lämna Svenska kyrkan och slipp kyrkoskatten

Många svenskar är medlemmar i Svenska kyrkan utan att egentligen ha gjort ett aktivt val. För att förstå varför, behöver vi ta en titt på historien och hur systemet fungerar idag.

En historisk tillbakablick

Före 1996 blev varje svensk automatiskt medlem i Svenska kyrkan vid födseln. Det spelade ingen roll om föräldrarna var troende eller inte – medlemskapet var lika självklart som personnumret. Detta system hade sina rötter i en tid då kyrkan och staten var tätt sammanlänkade.

Men tiderna förändras. Efter millennieskiftet, närmare bestämt år 2000, gick den svenska staten och kyrkan skilda vägar. Detta markerade slutet på den automatiska inskrivningen vid födseln, men det betydde inte att alla tidigare medlemskap upphörde.

Vem bestämmer om ditt medlemskap idag?

Även om du inte längre automatiskt blir medlem i Svenska kyrkan vid födseln, är det vanligtvis inte du själv som avgör om du ska vara medlem eller inte som barn. Istället är det ett beslut som dina föräldrar eller vårdnadshavare fattar.

Detta innebär att många vuxna svenskar idag är medlemmar i kyrkan på grund av ett beslut som fattades åt dem när de var för unga för att ha en åsikt i frågan. När de sedan växer upp och börjar tjäna egna pengar, upptäcker de plötsligt att de betalar en kyrkoskatt som de kanske inte var medvetna om.

Så mycket betalar du i kyrkoskatt

När vi talar om kyrkoskatt är det först och främst värt att notera att det numera kallas för kyrkoavgift. Med det sagt så betalar man varje år cirka 1 procent av din beskattningsbara inkomst i kyrkoavgift. Detta är dock inte en exakt siffra, utan kan variera något beroende på vilken församling du tillhör och hur hög din årsinkomst är.

För att få en exakt bild av hur mycket du betalar kan du titta på din senaste deklaration. Där hittar du information om hur mycket du har betalat i kyrkoavgift under föregående år. Detta kan vara en ögonöppnare för många som kanske inte varit medvetna om den faktiska kostnaden av sitt medlemskap.

Hur mycket sparar man på att gå ur Svenska kyrkan?

Låt oss ta ett konkret exempel för att illustrera hur mycket pengar det faktiskt handlar om:

I genomsnitt betalar du cirka 1 procent av din inkomst i kyrkoavgift. Om vi antar att du har en årsinkomst på 350 000 kronor, skulle det innebära att du betalar ungefär 3 500 kronor per år till kyrkan. Det är 3 500 kronor som du potentiellt kan spara genom att gå ur Svenska kyrkan.

Men låt oss tänka långsiktigt. Om vi antar att du fortsätter att betala denna avgift under, säg, 35 år av ditt arbetsliv, skulle det totalt bli 122 500 kronor. Det är en ansenlig summa som skulle kunna användas till andra ändamål – kanske en rejäl insats till en bostad, en drömresa jorden runt, eller en betydande förstärkning av din pensionssparande.

Det är dock viktigt att notera att förutom kyrkoavgiften betalar du också en begravningsavgift. Denna avgift ligger i genomsnitt på cirka 0,28 procent av din inkomst. Till skillnad från kyrkoavgiften är begravningsavgiften obligatorisk för alla, oavsett om du är medlem i Svenska kyrkan eller inte.

Så går du ur Svenska kyrkan

Om du har bestämt dig för att gå ur Svenska kyrkan är processen relativt enkel, men det går endast att göra genom att skicka in ett fysiskt brev där du begär om utträde. Här är en steg-för-steg guide för hur du går tillväga:

1. Skriv ett brev. Du behöver skicka ett vanligt brev till expeditionen hos din församling. I brevet ska du tydligt ange att du vill begära utträde ur Svenska kyrkan.

2. Inkludera personuppgifter. I brevet måste du ange följande information:

  • Fullständigt namn
  • Personnummer (alla 10 siffror)
  • Gatuadress
  • Postnummer
  • Bostadsort

3. Underskrift Glöm inte att skriva under brevet. Din underskrift är nödvändig för att begäran ska vara giltig.

4. Skicka in i tid. Det är mycket viktigt att du skickar in din begäran om utträde innan den 1:a november. Detta för att du ska slippa betala kyrkoavgift på dina inkomster nästkommande år. Om du missar detta datum kommer du fortfarande att behöva betala kyrkoavgift för hela nästkommande år, trots att du har begärt utträde.

5. Bekräftelse. Efter att du har skickat in din begäran bör du få en bekräftelse från församlingen att ditt utträde har registrerats. Spara denna bekräftelse för dina egna anteckningar.

Nackdelar med att inte vara med i Svenska kyrkan

Precis som vi konstaterat tidigare i denna text är de ekonomiska fördelarna med att gå ur Svenska kyrkan ganska tydliga. Men det finns också aspekter och nackdelar med att inte vara med i Svenska kyrkan. Låt oss titta närmare på vad du potentiellt går miste om när du lämnar Svenska kyrkan.

Kyrkan förlorar en viktig intäktskälla

Kyrkoavgiften är inte bara en kostnad för dig som medlem, den är också en mycket viktig intäktskälla för Svenska kyrkan. Faktum är att cirka 80 procent av kyrkans totala intäkter kommer från kyrkoavgiften via skattsedeln. När du lämnar kyrkan minskar alltså dess förmåga att bedriva sin verksamhet.

Du bidrar inte längre till kyrkans samhällsinsatser

Det är lätt att tänka på kyrkan enbart som en plats för religiösa ceremonier, men sanningen är att den gör mycket mer än så:

Lokalt engagemang. Största delen av avgiften går till den lokala församlingen. Där bedrivs verksamhet för olika grupper i samhället, inte minst äldre.

Kulturarv. En del av pengarna går till underhåll av kyrkobyggnaderna, som ofta är viktiga historiska och kulturella landmärken i våra städer och byar.

Socialt arbete. Kyrkan är ofta engagerad i olika former av socialt arbete och stödverksamheter i lokalsamhället.

Du förlorar vissa kyrkliga rättigheter

När du inte längre är medlem i Svenska kyrkan förlorar du vissa rättigheter som kan vara viktiga för dig:

Ingen rätt till kyrklig vigsel. Du förlorar rätten till en kyrklig vigsel med allt vad det innebär – präst, organist, vaktmästare och den traditionella inramningen många drömmer om för sin stora dag.

Ingen rätt att verka vid en gudstjänst. Om du är troende och vill delta aktivt i gudstjänster kan detta vara en stor förlust.

Ingen rösträtt i kyrkoval. Du kan inte längre påverka kyrkans riktning genom att rösta i kyrkoval.

Vanliga frågor och svar

Av förklarliga skäl finns det många olika frågor som är kopplade till kyrkoskatten och att lämna den Svenska Kyrkan. Här nedanför har vi besvarat några av de vanligaste frågorna.

Hur många betalar kyrkoskatt i Sverige?

Enligt Svenska kyrkans egen rapportering betalade 5,7 miljoner personer kyrkoskatt i Sverige år 2020. Detta motsvarar en betydande del av Sveriges befolkning och visar att många fortfarande är medlemmar i kyrkan, trots den pågående sekulariseringen i samhället. Med det sagt har Svenska Kyrkan sett ett minskat antal medlemmar sedan relationsändringen år 2000.

Vad händer om man går ur Svenska kyrkan?

När du går ur Svenska kyrkan händer egentligen inget dramatiskt. De huvudsakliga konsekvenserna är:

  • Du slipper betala kyrkoavgiften.
  • Du förlorar vissa kyrkliga rättigheter, som rätten till kyrklig vigsel utan extra kostnad.

I övrigt fortsätter ditt liv som vanligt. Du kan fortfarande besöka kyrkor och delta i många av kyrkans aktiviteter, men kan behöva betala för vissa tjänster som tidigare var kostnadsfria för medlemmar.

Hur mycket betalar man i kyrkoskatt?

Kyrkoavgiften (tidigare kallad kyrkoskatt) är cirka 1% av din beskattningsbara inkomst. Den exakta procentsatsen kan variera något beroende på vilken församling du tillhör.

Hur vet man om man är med i Svenska kyrkan?

Om du är osäker på om du är medlem i Svenska kyrkan, kan du enkelt sta reda på detta genom att kontakta din lokala församling. De har tillgång till medlemsregistret och kan snabbt bekräfta om du är medlem eller inte.

Fler artiklar

Hitta och jämför målare i Vallentuna (så gör du)

Att hitta rätt målare kan vara väldigt viktigt för att ditt målarprojekt ska bli så bra som möjligt. Oavsett om du ska måla om huset utvändigt, fräscha upp väggarna inomhus eller göra mer detaljerade målningsarbeten är det viktigt att anlita en målerifirma som är...

Säkra tecken på attraktion

Undrar du om någon är attraherad av dig? Det finns flera säkra tecken på attraktion som kan hjälpa dig att avgöra om en person känner något mer än bara vänskap. Ofta handlar det om kroppsspråk, små beteenden och subtila signaler som avslöjar personens känslor. Vill du...

Tecken på otrohet – Är din partner otrogen?

Att misstänka otrohet kan vara en jobbig upplevelse som skapar osäkerhet och oro i relationen. Nedanför i artikeln kommer vi gå igenom tecken på otrohet som kan signalera att din partner inte är ärlig. Det är viktigt att komma ihåg att dessa tecken inte alltid betyder...

10 saker otrogna gör i mobilen

Otrohet är inte längre bara något som sker fysiskt – det kan även ske online. I dagens digitala värld är det inte helt ovanligt att människor är emotionellt otrogna via mobilen. Nedanför i texten kommer vi att gå igenom 10 saker otrogna gör i mobilen, och ge dig en...