Byggnation

Hur ofta bör man rengöra golvbrunnen?

2025-04-24

Smuts, hår och tvålrester fastnar lätt i golvbrunnen. Om det får ligga kvar för länge börjar vattnet rinna undan långsammare, och ibland kan det även börja lukta illa. I värsta fall täpps avloppet igen helt och hållet.

Därför är det viktigt att hålla brunnen ren – något många glömmer bort tills det redan blivit problem. Idag går vi igenom hur ofta man bör rengöra golvbrunnen.

Så ofta bör man rengöra golvbrunnen

Vanligtvis burkar det räcka med att rengöra golvbrunnen ungefär var tredje månad. I vissa fall, till exempel om man har mycket hår som lossnar i duschen eller många familjemedlemmar som duschar ofta, kan det behövas ännu oftare – kanske varannan månad.

Om du märker att vattnet börjar rinna undan långsammare eller att det luktar illa i badrummet är det ett tecken på att det är dags att rengöra, oavsett hur lång tid det gått sedan sist. Att vänta för länge kan göra rengöringen både svårare och äckligare, eftersom smutsen då hinner packas ihop och bilda proppar.

Vad händer om man inte rengör golvbrunnen?

När golvbrunnen inte tas om hand på rätt sätt kan det orsaka flera problem. Det mest tydliga är att vattnet börjar samlas på golvet eftersom det inte rinner bort som det ska. Det kan som sagt också börja lukta unket eller fränt från golvet – något som ofta beror på bakterier som trivs i fukt och smuts.

Med tiden kan en igensatt golvbrunn leda till att vatten tar sig upp ur brunnen och orsakar översvämning, särskilt om det blir stopp längre ner i rören.

Hur går man tillväga när man rengör?

Börja med att ta bort gallret som sitter ovanpå brunnen. Använd gärna handskar – både för hygienens skull och för att undvika kontakt med eventuellt vassa kanter. Ta bort allt hår och smuts du kan se med ögonen. I många brunnar finns en insats eller vattenlås som går att lyfta upp. Den kan du rengöra i en hink med varmt vatten och diskmedel. Använd en borste eller gammal tandborste för att komma åt alla små ytor.

Titta även ner i själva brunnen och se om det finns synligt smuts. Om du har tillgång till en rensvajer eller en längre borste kan du använda den för att försiktigt peta bort eventuella proppar som sitter lite djupare. När allt är rent sätter du tillbaka delarna och häller en kanna varmt vatten ner i brunnen, så att du ser att vattnet rinner undan som det ska.

När är det dags att ringa ett proffs?

Om du trots noggrann rengöring fortfarande upplever problem med dålig lukt, långsam avrinning eller återkommande stopp, kan det vara ett tecken på att det finns beläggningar eller proppar längre ner i avloppssystemet. Då är det bäst att kontakta en kunnig rörmokare (t.ex. händiga rörmokare Farsta) som kan utföra en mer grundlig spolning eller inspektion av rören. Kom dock ihåg att alltid jämföra flera rörmokare innan du bestämmer dig.

Fler artiklar

Vanliga taktyper i Sverige

I Sverige finns det flera olika typer av tak som används på både äldre och moderna byggnader. Varje taktyp har sina egna fördelar och används beroende på husets arkitektur, klimatförhållanden och önskat utseende. I denna artikel kommer vi gå igenom några av de...

Hur du hanterar bygglov vid badrumsrenovering

Innan en badrumsrenovering kan påbörjas är det viktigt att ta reda på om bygglov eller andra tillstånd krävs. Det kan verka krångligt, men att ha koll på reglerna minskar risken för dyra misstag. Startar du utan rätt tillstånd kan kommunen stoppa arbetet eller kräva...

Så fixar du trasiga fönsterbågar hemma

Fönster är en viktig del av hemmet, både när det gäller utseende och funktion. Med tiden kan fönsterbågar drabbas av slitage, sprickor eller rötskador, vilket kan påverka isoleringen. Att byta ut ett helt fönster kan vara dyrt, men i många fall går det att reparera...

Viktiga saker att tänka på vid badrumsrenovering på Lidingö

Ett nytt badrum kan höja både trivseln och värdet på en bostad. På Lidingö finns många äldre fastigheter där badrummen är i behov av modernisering, men även nyare hem kan behöva en badrumsrenovering ibland. Dåligt utförda renoveringar kan leda till dyra fuktskador och...