Byggnation

När passar det bäst att måla om fasaden?

2024-12-25

måla om fasaden

De flesta känner till att valet av tidpunkt för att måla om husets fasad kan ha en stor påverkan för ett lyckat resultat. Väderförhållanden spelar en stor roll för både arbetets genomförande och slutresultatets hållbarhet. Låt oss titta närmare på när och under vilka förhållanden det passar bäst att måla.

Optimal väderlek för målning

Sommardagar med dagstemperaturer på 20-23 °C, ljumna kvällar och inte allt för kalla och fuktiga nätter är idealiskt för fasadmålning. Under dessa förhållanden torkar färgen jämnt och får optimal vidhäftning till underlaget.

Luftfuktigheten bör vara måttlig och det är viktigt att det inte finns risk för regn under själva målningen och de närmaste dygnen efter. Undvik att måla i direkt solljus eftersom färgen då kan torka för snabbt, vilket kan påverka slutresultatet negativt.

Det är också viktigt att vara uppmärksam på morgondagg och kvällsfukt, särskilt under vår och höst, då detta kan påverka färgens torktid och kvalitet. En tumregel är att fasaden ska vara helt torr när målningen påbörjas.

Säsongsplanering för bästa resultat

Den bästa perioden för fasadmålning är vanligtvis från sen vår till tidig höst, när vädret är stabilt och temperaturen behaglig. Maj till september brukar erbjuda bäst förutsättningar, men var uppmärksam på väderprognoser och planera arbetet därefter.

Morgon- och kvällstimmar kan vara särskilt lämpliga under högsommaren för att undvika den starkaste solen. Tänk även på att vissa färgtyper kan ha specifika krav på temperatur och luftfuktighet.

Ta hänsyn till klimatet där du bor, då detta kan variera mycket mellan olika delar av landet. I södra Sverige kan målningssäsongen vara längre än i norra delen av landet. Det är också värt att notera att vissa perioder under högsäsongen kan vara extra utsatta för insekter, vilket kan påverka målningsresultatet.

Målning året om är möjligt

För dig som måste måla om huset under vinterhalvåret eller under perioder med dåligt väder finns det lösningar. Genom att täcka in den del av fasaden man ska måla med en ställning och vinterpresenning kan man skapa rätt förutsättningar även under mindre gynnsamma väderförhållanden.

Det är viktigt att presenningen blir helt tät så att man kan ställa in ett värmeaggregat som värmer upp fasaden. Detta kräver dock mer planering, utrustning och kan medföra extra kostnader. Det är också viktigt att ha god ventilation för att undvika kondens under presenningen.

Kolla med målaren om åretruntservice

Alla målerifirmor erbjuder inte målning året runt, så det är viktigt att kontrollera detta i förväg om du planerar att måla under vinterhalvåret. Du kan till exempel kolla upp med en målare Liljeholmen på malare-liljeholmen.se om de erbjuder denna tjänst.

Be dem också förklara vilka särskilda åtgärder de vidtar för att säkerställa ett bra resultat under olika väderförhållanden. Det är viktigt att målaren har rätt utrustning och erfarenhet av vintermålning om det blir aktuellt. Diskutera även eventuella merkostnader som kan tillkomma vid målning under mindre gynnsamma förhållanden.

Fler artiklar

Hur du byter termostat och ventil på ett element

Att byta termostat och ventil på elementen hemma är ett vanligt underhållsarbete som många husägare kan klara själva. Med rätt verktyg och lite tålamod sparar du både tid och pengar jämfört med att anlita en rörmokare. Här följer en steg-för-steg guide som hjälper dig...

Kan tegeltaket återanvändas?

Tegelpannor har legat på svenska tak i flera hundra år. De är starka, tåliga och ger ett klassiskt utseende som passar både gamla och nyare hus. Men när taket börjar bli slitet och behöver bytas, är det många som undrar ifall tegeltaket kan återanvändas. Svaret är ja...

Rörmokare i Vällingby – så hittar du rätt

När det plötsligt uppstår problem med vatten, avlopp eller värme i hemmet är det skönt att veta att det finns hjälp nära till hands. I Vällingby finns många duktiga rörmokare, men det kan vara svårt att veta vem man ska anlita. För att undvika onödiga kostnader, lång...

Hur fungerar takfönster på platta tak?

Takfönster på platta tak blir allt vanligare, både i moderna nybyggen och i äldre byggnader som byggs om. De kan ge stora mängder dagsljus och skapa en ljusare och mer trivsam inomhusmiljö. Idag kommer vi förklara hur dessa fönster fungerar och vad som är viktigt att...