Byggnation

Platsbyggd bokhylla – allt du behöver veta

2024-09-17

Platsbyggd bokhylla

En platsbyggd bokhylla är en bokhylla som byggs in i väggen, vilket gör att den smälter in bättre i rummet och ger ett snyggt och stilrent intryck. De kan se väldigt olika ut beroende på hur de designas, vilket gör att du kan anpassa den helt efter ditt hem och vad du tycker är snyggt.

Nedanför kan du läsa mer om platsbyggda bokhyllor, vilka fördelar de har, hur de kan se ut och hur processen går till när man bygger en.

Platsbyggda bokhyllor – olika typer

Det finns många olika typer av platsbyggda bokhyllor, och det bästa är att du själv kan bestämma hur de ska se ut. Vill du ha en bokhylla som täcker hela väggen eller en som bara tar upp ett hörn? Det är helt upp till dig.

Du behöver välja saker som storlek, material och form på din inbyggda bokhylla. Det finns inga rätt eller fel – det handlar om att skapa något som passar just dig och ditt rum.

Steg för steg hur du bygger en platsbyggd bokhylla

Här ser du steg för steg hur man bygger en platsbyggd bokhylla:

1. Mät väggen
Börja med att mäta ytan där bokhyllan ska sitta. Se till att ha noggranna mått på både höjd, bredd och djup för att bokhyllan ska passa perfekt.

2. Mät bokhyllan
Nu ska du bestämma hur stor själva bokhyllan ska vara. Mät upp hyllplan och moduler så att de passar in i den avsedda väggen.

3. Såga till reglar
Såga reglar som ska utgöra stommen för bokhyllan. Dessa kommer att vara ramen som håller allt på plats.

4. Montera moduler
Sätt ihop de olika modulerna och hyllplanen. Det är här du börjar se formen på din bokhylla ta form.

5. Skruva fast reglar
Fäst reglarna på väggen så att de sitter stadigt. Se till att de är i rätt position för att hålla upp bokhyllan.

6. Skruva fast bokhyllan
Nu är det dags att fästa bokhyllan på reglarna. Använd skruvar för att säkerställa att bokhyllan sitter fast ordentligt.

7. Montera golvsockel och lister
Fäst golvsockel och lister runt bokhyllan för att skapa en snygg avslutning och ge en inbyggd känsla.

8. Latexfoga
Täta alla springor och kanter med latexfog för att få en jämn och snygg yta.

9. Grundmåla
Applicera ett lager grundfärg för att få en jämn yta och säkerställa att täckfärgen fäster ordentligt.

10. Täckmåla
Avsluta med att måla bokhyllan i den färg du valt. Nu är din platsbyggda bokhylla klar!

Fördelar med platsbyggd bokhylla

Det finns många fördelar med att ha en platsbyggd bokhylla. Nedanför ser du några utav dem:

Väldigt snyggt

En platsbyggd bokhylla smälter in i rummet på ett sätt som vanliga bokhyllor inte gör. Eftersom den är inbyggd ser den ut som en del av väggen, vilket ger ett stilrent och elegant utseende.

Bra förvaringsutrymme

En annan stor fördel är att du kan utnyttja utrymmet optimalt. Oavsett om du har ett stort eller litet utrymme kan en platsbyggd bokhylla skräddarsys för att ge dig så mycket förvaring som möjligt.

Designa bokhyllan själv

Du får möjlighet att designa bokhyllan såsom du vill ha den. Du kan bestämma hur stor den ska vara, vilka material du vill använda och hur hyllorna ska se ut. Detta gör att du kan skapa något som verkligen passar din stil.

Vanliga frågor – med svar

Här svarar vi på några vanliga frågor gällande platsbyggda bokhyllor:

Vad är en platsbyggd bokhylla?

En platsbyggd bokhylla är en bokhylla som byggs in direkt i väggen, vilket ger ett stilrent utseende.

Hur mycket kostar det att bygga bokhylla som är platsbyggd?

Priset varierar beroende på olika sker som storlek, material och vilken hantverkare du anlitar. Men i genomsnitt kan en platsbyggd bokhylla kosta mellan 5 000 och 7 000 kronor per kvadratmeter.

Hur bygger man en inbyggd bokhylla?

Kolla in vår steg för steg-guide ovanför för en detaljerad guide av hur man kan bygga platsbyggd bokhylla.

Fler artiklar

Kök som passar ett 70-talshus

Att renovera köket i ett 70-tals tema är något som har blivit allt mer populärt. I den här texten kommer vi att berätta hur du kan få ditt kök att kännas som det gjorde på 70-talet. Genom att välja rätt färger, material och detaljer kan du skapa ett kök som känns både...

Bygga ut gammalt hus – 5 sätt att göra en tillbyggnad

Det kan vara spännande att bygga ut ett gammalt hus, men det är inte alltid lätt att veta vilken typ av tillbyggnad man ska välja. Om du funderar på att göra en utbyggnad och känner dig osäker på hur du ska gå tillväga, är den här artikeln för dig. Här går vi igenom...

7 roliga Bäst i test lekar

Är du redo för lite skatt och skoj? Här ska vi gå igenom 7 roliga lekar, alla inspirerade av det populära och roliga tv-programmet Bäst i test. Oavsett om du vill tävla med dina kompisar eller bara ha kul med familjen, så kommer dessa lekar garanterat att bjuda på...

Inreda litet badrum – 6 praktiska tips

Att göra ett litet badrum fint och praktiskt kan vara svårt, men det finns några bra sätt som kan hjälpa dig. Även om ditt badrum är trångt kan du göra det både snyggt och användbart. I den här texten får du sex praktiska idéer som hjälper dig att göra det mesta av...